Dlaczego warto rozważyć wdrożenie robota w branży przetwórstwa żywności?

Dlaczego warto rozważyć wdrożenie robota w branży przetwórstwa żywności?

22/08/2023
Autor:
|

Przemysł spożywczy w przeszłości był jednym z najmniej zrobotyzowanych, ponieważ nieregularne produkty, surowe normy higieniczne i delikatna żywność, w dużej mierze uniemożliwiały przyjęcie robotów przemysłowych do procesów na liniach produkcyjnych. Ulepszenia i osiągnięcia w dziedzinie robotyki w obecnych czasach z dużym powodzenim umożliwiają automatyzację przemysłu spożywczego za pomocą tych maszyn.

Roboty przeznaczone do kontaktu z żywnością muszą spełniać wyśrubowane normy dotyczące higieny i bardzo wysokie oczekiwania dotyczące funkcjonalności. Rozwiązania m.in. takie jak chwytaki z miękkimi palcami i zrobotyzowane systemy wizyjne sprawiły, że roboty w produkcji żywności stały się rzeczywistością.

Zapraszamy na sześć powodów, które przemówią na korzyść wdrożenia robota w sektorze przetwórstwa spożywczego.

Bezpieczeństwo żywności

Najważniejszą zaletą robotyki w przetwórstwie spożywczym jest jej wpływ na zdrowie publiczne. Znaleziony przez nas raport Światowej Organizacji Zdrowia WHO, pokazuje że około 600 milionów ludzi choruje po spożyciu skażonej żywności, a 420 000 umiera każdego roku. Bezpieczeństwo w produkcji żywności odgrywa ogromną rolę w zapewnieniu konsumentom bezpiecznej żywności i musi być priorytetem w procesie zapobiegania chorobom spowodowanym niedoskonałościami podczas procesu produkcyjnego. Roboty mogą pomóc w tym wypadku, minimalizując ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego.

Ponieważ maszyny nigdy nie opuszczają zakładu, nie mogą wprowadzać zewnętrznych zanieczyszczeń do linii przetwórstwa spożywczego, tak jak robią to pracownicy. Podobnie maszyny nie mogą złapać chorób, które mogą rozprzestrzeniać się na surowcach. Automatyzacja najbardziej narażonych na skażenie procesów pomaga producentom żywności zapobiegać wielu epidemiom.

Zanieczyszczenia mikrobiologiczne mogą znajdować się na powierzchniach robotów, ale te maszyny są zazwyczaj wykonane z nieporowatych metali. W rezultacie można je łatwo czyścić i dezynfekować między zmianami, co dodatkowo zapobiega ryzyku zanieczyszczenia krzyżowego.

Wyższa produktywność

Jedną z najważniejszych zalet automatyzacji jest jej zdolność do zwiększania wydajności środowiska pracy. Roboty mogą pracować znacznie szybciej niż pracownicy, pozwalając zakładom na utrzymanie na wyższym poziomie, ilości produkcji bez większych zakłóceń.

Jeden z kanadyjski producentów żywności paczkowanej – Martel Foods, może być przykładem tego potencjału. Po zautomatyzowaniu procesu umieszczania kromki chleba na górze kanapki, firma zwiększyła swoją wydajność z 35 do 52 kanapek na minutę, co stanowi wzrost o blisko 60%. Jeśli automatyzacja tak prostego zadania może przynieść tak znaczące ulepszenia, pomyślcie, co byłoby gdyby wdrożyć automatyzację w całym zakładzie.

Oprócz wykonywania takich zadań szybciej niż ludzie, roboty pozwalają pracownikom, którzy kiedyś zajmowali się tymi procesami, skupić się na innych zadaniach. W rezultacie pojedynczy robot może poprawić produktywność w co najmniej dwóch przepływach pracy.

O tym co wpływa na podjęcie decyzji o automatyzacji procesów produkcyjnych i logistycznych? możemy przeczytać w artykule: https://polskiprzemysl.com.pl/automatyzacja-i-robotyka/automatyzacja-procesu-produkcji/

Lipton Teas and Infusions podniósł wydajność paletyzacji w katowickim zakładzie dzięki wdrożeniu cobotów na końcówkach linii produkcyjnych. Doświadczenie z polskiego zakładu jest teraz przenoszone do fabryk firmy w innych krajach.

Jak to zrobili? Zerknijcie do artykułu: https://polskiprzemysl.com.pl/automatyzacja-i-robotyka/paletyzacja-z-cobotami-w-fabryce-lipton/

Redukcja błędów

Robotyka w zakładach przetwórstwa spożywczego minimalizuje również ryzyko błędów. Ludzie są naturalnie podatni na błędy, a nudne, powtarzalne przepływy pracy, takie jak pakowanie żywności, napełnianie butelek lub sprawdzanie produktów, zwiększają prawdopodobieństwo popełnienia błędów. Roboty natomiast nie nudzą się ani nie męczą.

W przypadku przetwarzania żywności zapewniają tę samą precyzję i jakość za każdym razem, gdy wykonują czynność. W rezultacie znacznie rzadziej popełniają błędy. Umieszczenie robotów w procesach kontroli jakości jeszcze bardziej poprawia redukcję błędów. Maszyny te generują dane na temat każdej wady produktu, a analiza tych informacji może ujawnić, gdzie pojawiają się problemy. Producenci żywności mogą następnie zająć się nimi u źródła, aby całkowicie uniknąć błędów.


BEZPŁATNY-NEWSLETTER ver 3


Niwelowanie problemu niedoboru pracowników

Wiele firm boryka się ze znacznymi niedoborami osób na produkcji. Roboty raczej wypełniają luki pozostawione przez ludzi niż zastępują istniejących pracowników. Wypełnianie tych luk jest coraz bardziej palącym problemem, ponieważ popyt rośnie bez podobnego wzrostu liczby pracowników wchodzących do branży. Niektóre linie produkcyjne żywności podwoiły swoją wydajność i nadal muszą się rozwijać, a automatyzacja okazała się idealnym rozwiązaniem w obliczu ciągłych niedoborów pracowniczych.

Roboty obsługują więcej jednorazowo ręcznych przepływów pracy. W wielu przypadkach zadania, które roboty automatyzują, są jednocześnie tymi, najmniej popularnymi wśród pracowników, więc rosnąca automatyzacja pozwala pracownikom skupić się na bardziej angażującej pracy, podnosząc morale. Ta poprawa może zmniejszyć rotację, dodatkowo łagodząc niedobory kadrowe.

O tym jak powinno być przygotowane stanowisko zrobotyzowane w środowisku produkcyjnym wraz z normami bezpieczeństwa dla niego opisuje artykuł pt. „Roboty przemysłowe a bezpieczeństwo w miejscu pracy”: https://polskiprzemysl.com.pl/automatyzacja-i-robotyka/mechanizmy-bezpieczenstwa-dla-stanowisk-zrobotyzowanych/

Analiza danych

Obecne zautomatyzowane linie produkcyjne dają możliwość zbierania informacji z każdego punktu produkcji dla każdej czynności wykonywanej przez te maszyny. Technologia Internetu Rzeczy umożliwia gromadzenie tych informacji do analizy.

Producenci żywności mogą przeglądać dane robotów, aby zobaczyć, gdzie ich przepływy pracy są najbardziej wydajne, gdzie występuje największe prawdopodobieństwo wystąpienia błędów i gdzie występują wąskie gardła. Mając te informacje specyficzne dla danego obiektu, mogą wprowadzić bardziej odpowiednie ulepszenia, aby zwiększyć produktywność lub zmniejszyć liczbę defektów.

Im bardziej zautomatyzujemy linię, tym skuteczniejsze będą nasze decyzje oparte na danych. Każde dodatkowe wprowadzenie maszyny zwiększa ilość informacji w różnych procesach zachodzących na produkcji.

Udoskonalenia przetwarzania

Robotyka w przetwórstwie spożywczym może również odnosić się do prac pomocniczych, gdzie firmy przygotowują i gotują jedzenie do podania. Wiele z tych samych korzyści leżących po stronie produkcji dotyczy także restauracji. Restauracje mogą wykorzystywać roboty do łagodzenia niedoborów pracowników, zwiększania wydajności i minimalizowania zagrożeń dla zdrowia.

Roboty w restauracjach to nowsze zjawisko niż roboty, które uczestniczą w produkcji żywności, natomiast szybko stają się powszechnym widokiem. Na przykład firma Chipotle Mexican Grill jakiś czas temu wprowadziła robota, aby pomóc pracownikom w szybszym przygotowaniu guacamole. Ten proces zajmował niecałą godzinę, ale robot skraca ten czas o połowę, potencjalnie oszczędzając miliony dolarów rocznie.

Takie roboty mogą również pomóc przyciągnąć klientów. Pandemia COVID-19, która spowodowała gwałtowny wzrost popularności jedzenia na wynos dała pole do kreowania stanowisk zrobotyzowanych w sektorze konsumenckim. Pomysł maszyn przygotowujących posiłek brzmi futurystycznie i może przyciągnąć klientów ciekawych technologii, zwiększając tym samym sprzedaż.