Grupa Maspex wdroży nową technologię produkcji napojów antyoksydacyjnych stworzoną na AGH

|
Źródło informacji: AGH

Technologia zaproponowana przez naukowczynię z AGH, która będzie rozwijana w ramach grantu wspólnie z Tymbark-MWS, spółką należącą do Grupy Maspex, pozwala w bardzo krótkim czasie produkować napoje na bazie wody o doskonałej jakości pod względem składu chemicznego, jak i czystości mikrobiologicznej.

Konsorcjum Tymbark-MWS oraz AGH w Krakowie otrzymało na realizację zadania finansowanie w wysokości blisko 5,5 mln zł w ramach konkursu NUTRITECH Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.

Czym zatem są napoje antyoksydacyjne? Antyoksydanty to przeciwutleniacze, czyli substancje skutecznie spowalniające procesy starzenia organizmu i chroniące go przed szeregiem groźnych chorób. – Naszym celem jest wprowadzenie na rynek napojów antyoksydacyjnych, w których głównym składnikiem aktywnym jest wodór – tłumaczy prof. A. Włodyka-Bergier.

Efektem dotychczasowych prac zespołu z AGH jest technologia, która pozwala w sposób szybki, i co najistotniejsze skalowalny, przetwarzać wodę nasyconą wodorem o obniżonym potencjale redox. Składnikiem aktywnym w tej wodzie jest wodór, który jest bardzo silnym antyoksydantem.

Liczne badania naukowe dowodzą, że prozdrowotne właściwości wody nasyconej wodorem zdają się nie mieć końca. Regeneracja płuc zniszczonych zanieczyszczonym powietrzem, odnowa organów wewnętrznych zniszczonych chemioterapią, zwiększenie wydolności organizmu, szybsza regeneracja uszkodzonych tkanek, przeciwdziałanie miażdżycy, zmniejszenie objawów stresu – to tylko wybrane udokumentowane korzyści wynikające ze spożywania napojów antyoksydacyjnych. Publikacje naukowe dotyczące biologicznych i medycznych korzyści wynikających z wpływu wodoru na organizm wykazały m.in., że działa on jak środek przeciwzapalny oraz stymuluje metabolizm energetyczny. Wypicie napoju nasyconego wodorem wprowadza organizm w stan odprężenia, a przy regularnym stosowaniu wspomaga regenerację organów i poprawę kondycji psychofizycznej organizmu ludzkiego.

– Technologia przez nas zaproponowana opiera się na wykorzystaniu do produkcji napojów antyoksydacyjnych nowej innowacyjnej metody, polegającej na wytwarzaniu wodoru w procesie filtracji na specjalnym złożu. Metoda ta pozwala także na produkcję napojów smakowych i gazowanych, co jest zupełną nowością na rynku polskim i rynkach zagranicznych – wyjaśnia naukowczyni. Badania realizowane w ramach grantu będą skupiały się przede wszystkim na analizie technologii w warunkach laboratoryjnych i w pełnej skali produkcyjnej. Dodatkowo w ramach projektu zostaną przebadane różne rodzaje opakowań, w tym butelki PET, opakowania szklane i puszki, pod kątem możliwości przechowywania napojów nasyconych wodorem, który, jako mała cząsteczka może migrować i się ulatniać. Istotnym elementem prowadzonych badań będzie także rozbudowanie receptur smakowych napojów antyoksydacyjnych, a tym samym zwiększenie atrakcyjności takich napojów dla konsumentów.

– Dążymy do tego, aby rezultatem projektu było wdrożenie do produkcji innowacyjnego produktu, który co najistotniejsze, będzie poprawiał naszą kondycję psychofizyczną – dodaje twórczyni.

Zapotrzebowanie na rynku spożywczym na tego typu produkty jest ogromne. Konsumenci poszukują produktów, które bez żadnych skutków ubocznych mogą wspierać nasz organizm, przynosząc regenerację i odprężenie. Obecne na rynku wody antyoksydacyjne powstają przy użyciu innych mechanizmów. Ponadto produkty te są niszowe i trudno dostępne. Współpraca naukowców z AGH z Tymbark-MWS zaowocuje przede wszystkim upowszechnieniem na rynku tego typu produktów. – Zaletą proponowanej przez nas technologii produkcji jest łatwość i szybkość wytwarzania takich napojów – mówi prof. A. Włodyka-Bergier.  – Zależy nam na tym, aby finalnie do konsumentów trafił produkt łatwo dostępny i w  przystępnej cenie.

Dla naukowczyni z AGH współpraca z potentatem na rynku produktów spożywczych to ukoronowanie wielu lat pracy i badań nad wodą antyoksydacyjną. – Mamy szansę wspólnie wdrożyć na rynek produkt, po który chętnie będą sięgać osoby młode, pracujące umysłowo, fizycznie, sportowcy, ale także osoby starsze. Prozdrowotne właściwości aktywnego składnika, jakim jest wodór wykazane są w odniesieniu do wszystkich grup wiekowych.

prof. Agnieszka Włodyka-Bergier / Fot. Marianna Cielecka

prof. Agnieszka Włodyka-Bergier / Fot. Marianna Cielecka