Budowa największej fabryki przekąsek PepsiCo idzie pełną parą

|
Źródło informacji: PepsiCo

Budowa największej i najbardziej zrównoważonej środowiskowo fabryki przekąsek PepsiCo k. Środy Śląskiej przebiega zgodnie z założonym harmonogramem. Na terenie budowy pracuje zespół ok. 300 osób. Minął rok od położenia kamienia węgielnego, a zakład jest w ponad 50% gotowy do oficjalnego otwarcia fabryki, które nastąpi w pierwszym półroczu 2023 r. Powołano także dyrektora zakładu.

Została zakończona realizacja konstrukcji stalowej, poszycia ścian zewnętrznych oraz dachu i jego izolacji na powierzchni około 70 tys. m2. Na większej części przestrzeni produkcyjnej powstającego zakładu wylane są posadzki i kładzione są podłoża żywiczne. Wkrótce rozpocznie się montaż wyposażenia technologicznego i linii produkcyjnych. Poszczególne pomieszczenia części biurowej i zaplecza socjalnego zaczynają być widoczne. Łączna zadaszona powierzchnia zakładu produkcyjno-magazynowego wraz z nowoczesną oczyszczalnią wyniesie ponad 55 tys. m2. Powstaje także automatyczny magazyn wysokiego składowania. Cała inwestycja rozłożona na dwa etapy zostanie zrealizowana do 2025 roku.

Fabryka w Środzie Śląskiej będzie najbardziej zrównoważonym środowiskowo zakładem PepsiCo w Europie. Już na etapie projektowania zostały wzięte pod uwagę innowacyjne rozwiązania. Unikalną technologią będzie zbieranie i odzysk wody deszczowej na potrzeby zakładu. Zgromadzona woda po uzdatnieniu w procesie nanofiltracji będzie wykorzystywana w procesach technicznych. Trwają także prace nad przyzakładową oczyszczalnią ścieków, której wydajność wyniesie 1600 m3 na dobę. Zastosowane w reaktorach biologicznych metody są opatentowane i unikatowe w skali światowej. Oczyszczona woda będzie klasy „standard river”. Nowatorskimi rozwiązaniami z obszaru ekologii będą także System Odzysku Ciepła (Heating Recovery System) – na potrzeby infrastruktury budynkowej, ciepła woda do mycia (CIP – Cleaning In Place) pozyskiwana z procesu chłodzenia oleju spożywczego oraz odzysk wody z procesu krojenia ziemniaków i zawracanie jej na wstępne płukanie ziemniaka.

Nowa fabryka zatrudniła do tej pory ok. 40 osób. Są to osoby pełniące różne funkcje – głównie na stanowiskach kierowniczych i specjalistycznych, takich jak: kierownik magazynu, produkcji, działu utrzymania ruchu, jakości, BHP oraz planiści produkcji.

Aktualnie poszukiwani są automatycy, specjaliści i technicy do działu oczyszczalni ścieków, operatorzy maszyn, technicy utrzymania ruchu, a także pracownicy laboratorium. Docelowe zatrudnienie w nowej fabryce wyniesie około 500 osób. Działania rekrutacyjne prowadzone są głównie wśród lokalnej społeczności.

Poziom zaawansowania bieżących prac w obiekcie PepsiCo wymaga kompleksowych działań zarówno w obszarze technicznym jak i operacyjnym. Od września 2022 r. od strony funkcjonalnej zakładem kieruje Tomasz Bronny, który pracuje jako starszy kierownik zakładu produkcyjnego. Wcześniej Tomasz przez 2 lata zarządzał m.in. fabryką przekąsek PepsiCo Polska w Grodzisku Mazowieckim. Z powodzeniem realizował tam założone cele biznesowe. Dał się poznać przede wszystkim jako bardzo dobry lider i członek zespołu.

– Nowa fabryka to przyszłość PepsiCo. Jako jej kierownik zajmę się m.in. rekrutacją, szkoleniami, wdrażaniem procesów oraz pracami niezbędnymi do uruchomienia produkcji. Przede mną duże wyzwanie, ponieważ nowy zakład produkcyjny PepsiCo to ogromne przedsięwzięcie. Wydajna produkcja, jakość i bezpieczeństwo fabryki k. Środy Śląskiej są tworzone przez wspaniałych ludzi z PepsiCo zaangażowanych wraz ze mną w ten innowacyjny projekt.  – powiedział Tomasz Bronny.

W nowym zakładzie będą produkowane chipsy Lay’s, Lay’s Oven Baked, oraz nachosy Doritos. Produkty te trafią do ponad 20 europejskich krajów. Obecnie PepsiCo Polska na stałe współpracuje z 80 gospodarstwami dostarczającymi ziemniaki produkowane w 100% w sposób zrównoważony na obszarze 5 800 hektarów. Dzięki powstaniu nowej fabryki, firma nawiąże współpracę z kilkunastoma kolejnymi polskimi gospodarstwami, także w regionie, oferując im wsparcie w modernizacji środków produkcji oraz technik upraw.