Collo liquid fingerprint: inteligentny sposób na ograniczenie strat mleka w mleczarniach

Collo liquid fingerprint: inteligentny sposób na ograniczenie strat mleka w mleczarniach

04/03/2023
Źródło informacji: Collo

Rosnące koszty wynikające z inflacji i zwiększony nacisk na redukcję emisji dwutlenku węgla sprawiają, że zarządzanie stratami produktów jest ważniejsze niż kiedykolwiek w zakładach mleczarskich. Jedną z głównych przyczyn tych strat jest niewłaściwe ustawienie czasu lub innych parametrów procesu, co powoduje, że wiele cennych produktów mlecznych jest niepotrzebnie wypłukiwanych wraz ze ściekami. Unikalna technologia Collo liquid fingerprint rozwiązuje ten problem, wykrywając w czasie rzeczywistym każdy rodzaj cieczy w rurach, oferując łatwy sposób optymalizacji produkcji i zmniejszenia strat produktów.

Rosnące koszty surowego mleka, energii elektrycznej i innych wydatków skłaniają zakłady mleczarskie do położenia większego nacisku na ograniczenie strat mleka. Koszt surowego mleka wzrósł o 64% w ciągu dwóch lat w regionie UE, a w niektórych krajach znacznie więcej. Przy niskich marżach zysku, strategicznym imperatywem dla wielu zakładów jest minimalizacja strat produktu. Jednocześnie istnieje globalna presja na zmniejszenie śladu CO2 w produkcji mleka, a tutaj straty mleka w zakładzie odgrywają kluczową rolę.

Skala problemu jest ogromna. Biorąc pod uwagę, że w 2021 r. w samej UE było ponad 12 000 zakładów przetwórstwa i produkcji mleka, które przetworzyły ponad 161 mln ton surowego mleka, można by zaoszczędzić znaczne ilości mleka, co przełożyłoby się na znaczne zmniejszenie śladu węglowego mleczarni w całej UE poprzez priorytetowe potraktowanie redukcji strat produkcyjnych.

„Aby jednak móc zminimalizować marnowanie cennych produktów mlecznych, trzeba wiedzieć, w którym miejscu procesu następuje wyciek” – mówi Mikko Tielinen, szef sprzedaży w firmie ColloidTek. „Przy zastosowaniu konwencjonalnych metod trudno jest osiągnąć ten cel, co często powoduje, że produkty mleczne są niepotrzebnie wypłukiwane ze ściekami. Kiedy wyciek objawia się następnie w postaci nadmiaru odpadów organicznych w ściekach, niezwykle trudno jest określić, skąd one pochodzą.”

Dla typowego zakładu mleczarskiego o poborze około 250 milionów litrów mleka rocznie, strata zaledwie 1% surowca odpowiada dosłownie wyrzuceniu w błoto około miliona euro.

Mikko Tielinen zwraca uwagę, że obecne rozwiązania są niewystarczające do rozwiązania problemu. Regulacja natężenia przepływu jest bardzo niedokładna, a tradycyjne czujniki są zawodne i nieprecyzyjne, a głównymi problemami są zanieczyszczenia i wycieki. Ponieważ do wykrywania różnych rodzajów płynów, takich jak serwatka, śmietana i środki czyszczące, potrzebnych jest kilka rodzajów tradycyjnych czujników, systemy optymalizacji stają się skomplikowane i kosztowne w zarządzaniu.

„Nasze rozwiązanie oferuje natomiast łatwy i bardzo dokładny sposób wykrywania, gdzie dokładnie w procesie występuje wyciek” – mówi Tielinen. „Mierzy ono dokładny liquid fingerprint (wyciek cieczy) w czasie rzeczywistym w dowolnym punkcie procesu za pomocą jednego czujnika EMF. W połączeniu z uczeniem maszynowym, nasze rozwiązanie zapewnia, że proces pozostaje zoptymalizowany i łatwo monitorowany poprzez nasze rozwiązanie w chmurze.”

Zazwyczaj straty produktu w procesie są zauważalne, gdy w ścieku znajduje się nadmiar substancji organicznych. Może to być również oznaką problemów w produkcji, jednak pomiar samego ścieku nie mówi dlaczego i skąd zbyt duża ilość produktu mlecznego jest wypłukiwana ze ściekami.

„Ponieważ nasza technologia może nadzorować wszystkie punkty wycieku w czasie rzeczywistym, może śledzić płyny w rurach i pokazać dokładnie, gdzie jest wyciek” – mówi Mikko Tielinen. „Dzięki temu można zająć się problemem w miejscu jego powstania, oszczędzając ogromne ilości mleka i pieniędzy”.

Oprócz bezpośredniej poprawy rentowności zakładu mleczarskiego, redukcja odpadów mlecznych obniża również koszty oczyszczania ścieków i pomaga mleczarniom w osiągnięciu ich celów środowiskowych.

„Większość dwutlenku węgla generowanego w produkcji mleczarskiej pochodzi z etapów, zanim jeszcze mleko trafi do mleczarni” – mówi Mikko Tielinen. „Dlatego tak ważne jest, aby nie marnować wartościowego mleka w operacjach przetwarzania w mleczarniach. Jeśli produkty na bazie mleka zostaną utracone w mleczarni, zastępcza ilość mleka będzie musiała zostać wyprodukowana i przetransportowana do mleczarni, co spowoduje jeszcze większą emisję dwutlenku węgla.”