Grupa Żywiec uruchomiła zautomatyzowaną linię do produkcji puszek w Browarze w Elblągu

Autor:
|
Źródło informacji: Grupa Żywiec

Grupa Żywiec dokonała kolejnego kroku w modernizacji swojego zakładu w Elblągu, uruchamiając nowoczesną linię do produkcji puszek napojowych. Dzięki tej inwestycji moce produkcyjne wzrosną dwukrotnie, osiągając wydajność 60 tysięcy puszek na godzinę.

To sprawia, że nowa linia produkcyjna staje się najszybszą w całej Grupie Żywiec i umożliwia produkcję wszystkich formatów puszek stosowanych do pakowania produktów firmy. Tym samym Elbląski Browar będzie odpowiadać za niemal 20% rynkowego zapotrzebowania na piwo w puszkach produkowanych w strukturach Grupy.

Nowa instalacja pozwala na produkcję puszek o różnych pojemnościach, w tym 330 ml, 500 ml i 550 ml, pakowanych w zestawy 4-, 6-, 8- oraz 12-paków. Dzięki wdrożeniu nowoczesnych technologii znacznie wzrośnie efektywność procesu produkcji, przy jednoczesnym zmniejszeniu zużycia energii, wody oraz ciepła.

W porównaniu do dotychczasowej linii, oszczędność zużycia ciepła wyniesie równowartość 130 ton węgla, co wystarczyłoby na ogrzanie małego osiedla mieszkaniowego. Dzięki tym działaniom znacznemu ograniczeniu ulegnie także ślad węglowy zakładu.

Browar w Elblągu, działający od ponad 150 lat, to nie tylko ważna cześć krajobrazu miasta, ale również istotny pracodawca w regionie. W ostatnich latach w zakładzie przeprowadzono szereg inwestycji, które wpisują się w strategię Grupy Żywiec dotyczącą poprawy efektywności energetycznej i zrównoważonego rozwoju. Jak podkreśla Mariusz Bitniok, dyrektor Browaru, nowa inwestycja pozwala kontynuować długoletnią tradycję warzenia piwa przy użyciu najnowocześniejszych technologii, jednocześnie zwiększając elastyczność w dostosowywaniu się do potrzeb rynku.

Realizacja nowej linii obejmowała instalację szeregu zaawansowanych rozwiązań technologicznych, takich jak jednopoziomowy pasteryzator tunelowy o obniżonym zużyciu wody i energii, energooszczędne silniki elektryczne, system optymalizujący zużycie sprężonego powietrza i CO2, a także autonomiczne systemy transportu palet oraz zaawansowane zabezpieczenia ochrony pieszych. Wszystkie te elementy przyczyniają się do dalszej modernizacji zakładu, umacniając jego pozycję jako jednego z najbardziej nowoczesnych browarów w Polsce.