MasoSine wprowadza pompę sinusoidalną Certa™
Nowa pompa MasoSine wyznacza nowe standardy czystego pompowania w przemyśle spożywczym. Certa™ gwarantuje utrzymanie wysokiej lepkości pompowanych produktów spożywczych przy niskim ścinaniu i zerowej pulsacji. Dodatkowo, zużywa do 50% mniej energii niż pompy innego typu.
Certa™ to najnowszy produkt firmy Masosine, firmy, która stworzyła technologię pomp sinusoidalnych. Wraz z jej wejściem na rynek klienci z branży przetwórstwa spożywczego dostaną do dyspozycji urządzenie gwarantujące najwyższe standardy pompowania, proste w obsłudze i utrzymaniu, spełniające najwyższe normy sanitarne.
Innowacyjna technologia zastosowana w pompie gwarantuje nie tylko wysoką moc ssania, niezbędną do przepompowywania lepkich substancji. To również szereg przewag technologicznych, przewyższających rozwiązania zastosowane w alternatywnych produktach. W przeciwieństwie do tradycyjnych pomp wyposażonych w wirnik, który „przecina” transportowany płyn, wirnik sinusoidalny Certy™ delikatnie przepycha płyn przez pompę, znacząco redukując jego ścinanie i umożliwia przepompowanie do 99,000 l/h się przy jednoczesnym obniżeniu zużycia energii, sięgającego nawet 50% w przypadku płynów o wysokiej lepkości.
Użytkownicy mają pełną gwarancję, że pompowane produkty są transportowane w sposób bezpieczny i nie są narażone na skażenie. Wszystkie elementy pompy sinusoidalnych Certa™, które mają bezpośredni kontakt z żywnością są wyprodukowane zgodnie z wymogami Amerykańskiej Agencji Żywności i Leków oraz Unijnym rozporządzeniem ramowy (EC) 1935/2004, które wyraźnie wymagają, aby materiały mające kontakt z żywnością były bezpieczne. Wysoką dbałość o bezpieczne warunki pracy pompy potwierdza certyfikat 3A oraz świadectwo higieniczności EL 1 klasy przyznane przez Europejskie Stowarzyszenie Inżynierów, Projektantów i Konstruktorów.
Certa™ jest przystosowana do obsługi w systemie CIP, co w porównaniu do tradycyjnych pomp tłokowych znacząco minimalizuje czas potrzebny na czyszczenie i umożliwia bardziej efektywne zarządzanie procesem produkcji oraz minimalizację czasu przestoju. To również oszczędności eksploatacyjne: zmniejsza się zużycie wody oraz środków chemicznych, przez co mniej ścieków wymaga utylizacji.