Normy dla węży do substancji spożywczych

Normy dla węży do substancji spożywczych

16/02/2022
Artykuł promocyjny
|

Materiał węży oprócz składnika podstawowego (gumy lub polimeru) zawiera substancje dodatkowe, których użycie ma na celu zapewnienie jego odpowiednich własności przetwórczych, mechanicznych i chemicznych. Cząsteczki dodatków mogą być wypłukiwane przez przepływające przez wąż substancje spożywcze i przenikać do niej. Zawarte w substancji spożywczej dodatki mogą być szkodliwe dla zdrowia a oprócz tego mogą zmienić własności organoleptyczne produktu (np. smak lub zapach). Dlatego węże dla przemysłu spożywczego muszą spełniać restrykcyjne regulacje, które dotyczą materiałów dopuszczonych do kontaktu z produktami spożywczymi i dopuszczalnych poziomów zawartości lub przenikania substancji dodatkowych do żywności.

W Unii Europejskiej do norm dotyczących produktów mających kontakt z żywnością, w tym także węży do substancji spożywczych, należą:
Rozporządzenie 1935/2004/EC, które wskazuje m.in. grupy materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz sposób znakowania produktów mających kontakt z substancjami spożywczymi;

Rozporządzenie 2023/2006/EC, które opisuje tzw. dobrą praktykę produkcyjną dla materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Powyższe normy dotyczą wszystkich węży do substancji spożywczych. Węże tworzywowe do kontaktu z żywnością – prócz wyżej wymienionych regulacji – objęte są dodatkowo rozporządzeniem 10/2011/EU, które określa m.in. wykaz dozwolonych materiałów i dodatków oraz limity migracji. Szczególny nacisk kładziony jest w nim na ograniczenie zawartości ftalanów, które zostały uznane za szkodliwe, a jednocześnie są bardzo podatne na wypłukiwanie przez substancje przepływające przez wąż.

Inne normy obejmujące węże spożywcze to np. rekomendacje BfR, czyli Bundesinstitut für Risikobewertung (niemieckiego instytutu zajmującego się identyfikacją ryzyka i ochrony zdrowia). Jest to baza materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, która prezentuje aktualny stan wiedzy naukowej i technicznej w tym obszarze. W Stanach Zjednoczonych wytyczne dotyczące wyrobów do kontaktu z produktami spożywczymi zostały zebrane w dokumencie FDA (Food and Drug Administration,) „The Code of Federal Regulations” (CFR) tytuł 21 „Food and drugs”. Pozytywna opinia Agencji dla danego produktu jest uznawana także poza USA za wyznacznik jakości i potwierdzenie braku negatywnego wpływu na zdrowie.

W przemyśle spożywczym ważne są nie tylko węże, ale również odpowiednie złącza. Do substancji spożywczych przeznaczone są nierdzewne złącza higieniczne. Wspomniana higieniczność określona jest poprzez możliwość łatwego oczyszczenia i sterylizacji złącza bez jego demontażu (CIP, SIP) oraz użycie odpowiednich materiałów (powszechnie stosuje się stal AISI304 lub AISI316). Ważny jest też brak szczelin, martwych przestrzeni, kątowych załamań i chropowatych powierzchni, o którym mówią takie normy i standardy, jak 3-A (3-A Sanitary Standards Incorporated), EHEDG (European Hygienic Engineering & Design Group), ASME BPE-2009 (Bioprocessing Equipment). Takie przestrzenie są trudne do oczyszczenia, a zalegające w nich resztki substancji mogą doprowadzić do rozwoju mikroorganizmów.

Złącza higieniczne powinny być spawane metodami zapewniającymi wysoką, odpowiednią do standardów higienicznych jakość spoiny. Standardy higieniczne powinny też spełniać wykorzystywane w złączach uszczelnienia z elastomerów i tworzyw. Do najbardziej popularnych złączy higienicznych zaliczamy złącza wg normy DIN 11851, złącza SMS, złącza Triclover (Tri-clamp), złącza RJT, złącza IDF, złącza Macon.

WĘŻE TWORZYWOWE I GUMOWE DLA PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO

Asortyment Tubes International dla przemysłu spożywczego obejmuje zarówno gumowe i tworzywowe węże do substancji spożywczych, jak również odpowiednie złącza. Firma szczególnie poleca takie produkty, jak: wąż PVC STAR MS, PVC STAR CR, PVC STAR PS, FOOD STAR SD, CRUSHPROOF STAR, SCOTLAND NR® oraz SCOTLAND LL NR®.

Węże z gamy PVC STAR są przedstawicielami węży tworzywowych. PVC STAR MS to wzmocniony spiralą z drutu stalowego elastyczny wąż ssawno-tłoczny do wody, soków, napojów, alkoholi o stężeniu do 20% oraz innych produktów spożywczych. Jego przezroczysta ścianka pozwala na swobodną kontrolę wzrokową przepływu substancji, a gładka powierzchnia wewnętrzna zmniejsza straty przepływu i zapewnia łatwość oczyszczenia. Wąż jest zgodny z wymaganiami europejskimi 1935/2004/EC, 10/2011/EU (płyny symulacyjne A, B i C) oraz 2023/2006/EC (GMP). PVC STAR CR jest z kolei przezroczystym i gładkim wewnątrz wężem wzmocnionym oplotem stalowym. W przemyśle spożywczym stosowany jest do płynnych i półpłynnych produktów takich jak woda, piwo, wino, alkohole o stężeniu do 20%, soki, napoje. Materiał węża pozbawiony jest ftalanów. Produkt spełnia europejskie normy 1935/2004/EC i 10/2011/EU (płyny symulacyjne A, B i C). Ostatni wąż z tej gamy – PVC STAR PS – posiada wzmocnienie w postaci spirali z twardego PVC, dzięki której jest on odporny na podciśnienie i załamywanie, a jednocześnie bardzo lekki. Jest przezroczysty i charakteryzuje się łatwą do czyszczenia gładką powierzchnią wewnętrzną. Materiał, z którego wykonany jest wąż, jest wolny od ftalanów. PVC STAR PS przeznaczony jest do mleka i jego przetworów oraz do alkoholi o stężeniu do 50%. Jest zgodny z europejskimi normami 1935/2004/EC, 10/2011/EU (płyny symulacyjne A, B, C i D1) oraz 2023/2006/EC (GMP). Należy zaznaczyć, że żaden z węży z gamy PVC STAR nie jest przeznaczony do olejów i tłustych substancji spożywczych.

Do substancji tłustych, a także do mleka i jego przetworów, zalecany jest kolejny wąż polecany przez Tubes International, czyli FOOD STAR SD. Jest on wykonany z gumy pozbawionej zapachu i smaku. Warstwa wewnętrzna z mieszanki białej gumy NBR i PVC jest odporna na stosowane standardowo w przemyśle spożywczym środki i procesy czyszczenia. Wąż pozbawiony jest ftalanów i bisfenolu A. Spełnia normy UE 1935/2004/EC i 2023/2006/EC (GMP), FDA 21 CFR 177.2600 oraz BfR XXI kat. 2.

Cechą charakterystyczną CRUSHPROOF STAR – kolejnego węża gumowego – jest specjalna konstrukcja ze spiralą z tworzywa sztucznego, która umożliwia powrót węża pod ciśnieniem do pierwotnego kształtu po przypadkowym przejechaniu np. wózkiem widłowym. CRUSHPROOF STAR przeznaczony jest przede wszystkim do rozładunku mleka z cystern. Wąż nie zawiera plastyfikatorów, ftalanów ani substancji pochodzenia zwierzęcego. Jest pozbawiony zapachu i smaku. Jego warstwa wewnętrza wykonana jest z białej mieszanki gumy NR i NBR i spełnia m.in. normy FDA 21 CFR 177.2600 oraz BfR. Pozostałe standardy spełniane przez wąż to m.in. europejskie 1935/2004/EC i 2023/2006/EC (GMP).

Innym wężem gumowym polecanym przez Tubes International jest SCOTLAND NR®. Jego warstwa wewnętrzna jest wykonana z białej gumy naturalnej. Materiał węża jest pozbawiony zapachu i smaku oraz ftalanów i bisfenolu A. Produkt jest zalecany do mleka i jego przetworów, a także wina, piwa i soków owocowych. Nie jest natomiast odpowiedni do olejów i tłustych substancji spożywczych. Spełnia normy 1935/2004/EC i 2023/2006/EC (GMP), FDA 21 CFR 177.2600 i BfR XXI kat. 2. Wąż SCOTLAND LL NR® jest ssawno-tłocznym odpowiednikiem węża SCOTLAND NR® wzmocnionym dodatkowo spiralą stalową.

W zakres usług Tubes wchodzi także produkcja przewodów przemysłowych. Firma oferuje profesjonalne doradztwo w zakresie doboru węży i końcówek wg medium, warunków pracy, konieczności spełniania określonych norm i innych ważnych czynników. Produkcję przewodu warto zlecić specjaliście – zwłaszcza w tak wymagającej branży, jak spożywcza. Dzięki takiemu rozwiązaniu klient ma pewność odpowiedniego doboru produktów oraz higienicznego, bezpiecznego i potwierdzonego certyfikatem połączenia końcówki z wężem.

Wybierając produkty i usługi Tubes International klient ma gwarancję, że zawsze spełni wymagania obowiązujące w omawianej gałęzi przemysłu. Pełna oferta firmy znajduje się tutaj: https://www.tubes-international.pl/produkty/weze-przemyslowe/weze-do-substancji-spozywczych/