W Lidzbarku Warmińskim realizowany jest projekt, który może istotnie zmienić kierunek rozwoju polskiej biotechnologii.
W zakładach Polmleku powstaje pierwsza w Europie linia technologiczna do pozyskiwania laktoferyny o czystości szacowanej na 98 procent. To efekt badań realizowanych wspólnie z Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu, finansowanych w ramach konkursu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju i wspartych Funduszami Europejskimi.
Laktoferyna, określana jako „różowe złoto”, jest białkiem o szerokim potencjale zastosowań – od wspierania odporności, przez działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe, aż po możliwość wykorzystania w sektorach farmaceutycznych i w tzw. superfood. We wrześniu w Lidzbarku zaprezentowano pierwsze wyniki badań, które – zdaniem zespołu projektowego – są obiecujące i mogą zapowiadać przełom na skalę międzynarodową.
Jak zauważył dyrektor NCBR Jerzy Małachowski, to kolejny przykład inwestycji badawczo-rozwojowej w tym regionie, obok zrealizowanej wcześniej „Ciepłowni Przyszłości”. Jeśli planowane rezultaty zostaną osiągnięte, Polska może stać się jednym z liderów w produkcji i frakcjonowaniu białek mlecznych, a także otworzyć nowy rozdział w ekspansji krajowej branży rolno-spożywczej.
Sekwencjonowanie i frakcjonowanie białek: polski projekt, który wyznacza nowe standardy w biotechnologii
Blisko 80 mln złotych wartości i 30,5 mln zł dofinansowania z Funduszy Europejskich dla Nowoczesnej Gospodarki to twardy dowód, że nauka i przemysł w Polsce potrafią działać w synergii.
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu wraz z Grupą Polmlek podjęli się zadania opracowania technologii pozyskiwania laktoferyny i laktoperoksydazy w postaci proszków o najwyższej czystości. To nie jest tylko historia o laboratoriach i liniach technologicznych, lecz także o ambicji, by tworzyć produkty, które znajdą zastosowanie globalnie – od Europy po Afrykę.
Jak podkreśla prof. Wojciech Białas, projekt nie jest jedynie eksperymentem badawczo-rozwojowym, ale dowodem na to, że polski przemysł, w ścisłym partnerstwie z nauką, może wyznaczać standardy jakości wyprzedzające europejskich konkurentów.
W tle tych liczb i dat – termin realizacji do maja 2027 roku – kryje się coś więcej: obietnica, że nowoczesne technologie frakcjonowania białek przełożą się na realne korzyści zdrowotne dla każdego z nas. Bo choć mówimy o innowacji w skali globalnej, to jej najważniejszym beneficjentem będzie człowiek – od niemowlęcia po seniora – którego układ odpornościowy wzmocni czysta, zaawansowanie pozyskana laktoferyna.
Sekwencjonowanie białek otwiera Polmlekowi drogę do farmacji i superfood
Laktoferyna z Lidzbarka będzie podstawą szerokiej gamy produktów branży farmaceutycznej, suplementów diety, a nawet beauty, a przede wszystkim otworzy nam drzwi na cenny rynek pharmacy – podkreśla prezes Polmleku, Marcin Witulski.
Polmlek, jako jedyny producent laktozy farmaceutycznej w Polsce, już dziś eksportuje swoje specjalistyczne proszki do ponad 150 krajów, a konsekwentne inwestycje w innowacje i frakcjonowanie mleka wyznaczają nowe kierunki rozwoju nie tylko dla firmy, lecz także dla całej branży.
To strategiczne otwarcie, które – jak zauważa prof. Wojciech Białas – pozwoli nie tylko na pozyskiwanie laktoferyny, ale również kolejnych frakcji białkowych o ogromnym potencjale biotechnologicznym. W świecie, gdzie konsolidacja i specjalizacja stają się filarami konkurencyjności, Polmlek pokazuje, że nawet w realiach wysokich europejskich kosztów produkcji można zwyciężać nie ceną, lecz zaawansowaną wiedzą i badaniami.




