Ferrero Polska intensyfikuje działania na rzecz zrównoważonego rozwoju i gospodarki o obiegu zamkniętym (GOZ). Zakład produkcyjny w Belsku Dużym k. Grójca, trzeci co do wielkości w globalnej Grupie Ferrero, w ciągu ostatnich lat osiągnął znaczące redukcje w zużyciu zasobów – zużycie energii elektrycznej spadło o 15,1 proc., a wody o 27,7 proc. w porównaniu do 2019 roku. Jednocześnie znacząco wzrosła ilość segregowanych i poddawanych recyklingowi odpadów, co przekłada się na wymierne korzyści dla środowiska.
Zakład Ferrero Polska, zatrudniający ponad 4 tys. osób, produkuje m.in. Nutellę, praliny Raffaello, batony Kinder Bueno czy tabliczki czekolady Ferrero Rocher. Produkty trafiają do ponad stu krajów na pięciu kontynentach, a skala działalności zakładu odpowiada rocznemu zużyciu mediów przez duże miasto: 150 tys. MWh energii elektrycznej, 21 mln m³ gazu ziemnego oraz 300 tys. m³ wody.
Strategia zrównoważonego rozwoju realizowana w zakładzie opiera się na czterech filarach: ochronie środowiska, korzystaniu z surowców ze zrównoważonych źródeł, promowaniu odpowiedzialnej konsumpcji oraz budowaniu różnorodnego, wyedukowanego zespołu. Ponad 90 proc. opakowań wykorzystywanych w produkcji nadaje się do recyklingu, ponownego użycia lub kompostowania, a odpady organiczne znajdują zastosowanie jako surowiec energetyczny, składnik pasz zwierzęcych czy komponent do produkcji nawozów.
Firma konsekwentnie wdraża inwestycje w odnawialne źródła energii – 100 proc. kupowanej energii elektrycznej pochodzi z OZE lub własnych paneli fotowoltaicznych. Dzięki zaangażowaniu pracowników udało się ograniczyć produkcję odpadów aż o 41,3 proc. rocznie, co odpowiada ładunkowi ok. 950 tirów. Wśród działań prośrodowiskowych znalazły się m.in. recykling zużytych ręczników papierowych, odwadnianie osadów ściekowych do produkcji nawozów oraz przetwarzanie pozostałości produkcyjnych na pasze i środki dezynfekujące.
Rok temu Ferrero Polska podjęło współpracę z firmą, która poddaje recyklingowi zużyte ręczniki papierowe. Przy 4 tys. pracowników, jak w przypadku zakładu w Belsku, zużywa się ich ogromne ilości, gdyż każde wejście na halę produkcyjną poprzedzone jest myciem rąk
Beata Dziekanowska, odpowiedzialna w Ferrero za relacje instytucjonalne i komunikację korporacyjną
Globalnie Grupa Ferrero dąży do zmniejszenia emisji CO₂ o 50 proc. do 2030 roku (w stosunku do roku bazowego 2018) i od 15 lat publikuje szczegółowe raporty CSR, dokumentujące postępy w realizacji celów środowiskowych. W tym samym czasie firma podwoiła swoje przychody, co potwierdza, że przejrzystość działań i odpowiedzialność biznesowa mogą iść w parze z rozwojem finansowym.




