PepsiCo w produkcji oszczędza 25% energii

Autor:
|
Kategoria: Wiadomości

Koncern, posiadający w Polsce fabryki napojów w swoich w Żninie i Michrowie k. Grójca oraz słonych przekąsek w Grodzisku Mazowieckim i Tomaszowie Mazowieckim w ciągu ostatnich czterech lat obniżył zużycie energii i wody na jednostkę gotowego produktu średnio o jedną czwartą. Jednocześnie ponad 99% odpadów produkcyjnych PepsiCo trafia obecnie do recyklingu. Jak informuje Spółka, w zakładach produkujących przekąski w Tomaszowie Mazowieckim i Grodzisku Mazowieckim za pomocą innowacyjnych instalacji odzyskuje się ciepło z linii produkcyjnych. Instalacja odzyskująca energię cieplną w Tomaszowie ma moc 100 kW ciepła, natomiast w Grodzisku, gdzie w wysokiej temperaturze smaży się chipsy ziemniaczane, instalacja osiąga moc do 2MW ciepła – tyle, ile miejska kotłownia ogrzewająca 1000 domów jednorodzinnych. Odzyskanym ciepłem podgrzewane są zbiorniki oleju, woda oraz ogrzewane są budynki.

Jednym z ekologicznych rozwiązań, które stosowane są obecnie przez producenta, jest w zakładzie w Grodzisku Mazowieckim zbieranie biogazu odpadowego ze ścieków po płukaniu ziemniaków. W tym celu zaprojektowana została specjalna instalacja, która zbiera biogaz i przesyła go do zewnętrznego zbiornika w kształcie kopuły, w której znajduje się elastyczny balon z gazem o pojemności 1000 m sześc.. Spalanie tego gazu w wysokosprawnym silniku wytwarza 250 kW energii elektrycznej, używanej do zasilania linii produkcyjnych oraz dodatkowo 300 kW ciepła, które wykorzystywane jest do utrzymania procesów technologicznych w oczyszczalni ścieków. Spalanie biogazu pozwoliło na zmniejszenie zużycia prądu w zakładzie o 4,5%.

Instalacja odzysku ciepła_zakład PepsiCo w Tomaszowi-e Mazowieckim