FEERUM rozpoczął suszenie kukurydzy własną metodą

Autor:
|

Odbywa się ono w nowoczesnym kompleksie suszarniczo-magazynowym w Chojnowie. Spółka stosuje w tym procesie własną, wieloetapową metodę niskotemperaturową, wykorzystująca rekuperację ciepła i silosy buforowe. Pozwala to na uzyskiwanie ziarna o bardzo wysokiej jakości. Suszenie kukurydzy odbywać się będzie przez najbliższe dwa miesiące w zespole suszarniczo-magazynowym w Chojnowie. Jego łączna pojemność wynosi ponad 20 tysięcy ton. Obiekt wyposażony jest m.in. w nowatorski system pionowego i poziomego transportu ziarna, na który składają się przenośniki taśmowe, redlery łukowe i zetowe oraz podnośniki kubełkowe.
feerum_obiekt_duze
Oprócz tego firma stosuje w Chojnowie system schładzania nasion w silosach głównych, który pozwala wychłodzić ziarno do niskich temperatur, co z kolei pozwala na zachowanie bardzo wysokich właściwości biologicznych. Jednocześnie cały proces suszenia i magazynowania ziarna wspiera opracowany przez projektantów FEERUM system rozsypników ziarna w silosach głównych. Umożliwił on na znaczące obniżenie kruszenia nasion wysuszonych, podczas początkowego zasypu i upadania ziarna z dużej wysokości na posadzkę silosów.
Kompleks w Chojnowie rozpoczął już suszenie kukurydzy w ramach dostaw zakontraktowanych przez duże, zewnętrzne podmioty. – W ramach tych kontraktów wysuszymy około 25.000 ton mokrej kukurydzy, z czego uzyskamy około 20.000 ton suchego ziarna – mówi Andrzej Fuławka, menadżer zespołu suszarniczo-magazynowego w Chojnowie.